Mahler Student Festival Orchestra
Het internationale Mahler Student Festival Orchestra werd in 2022 opgericht door fagottist Jappe Dendievel en dirigent Lars Corijn. In maart 2023 gaf het orkest haar allereerste concerten, waarbij de 2e symfonie van Gustav Mahler op het programma stond. Zo'n 180 muzikanten stonden samen op het podium voor twee uitverkochte zalen.
Na een eerste geslaagd project zet het orkest haar missie verder met een gloednieuw seizoen waarin 3 grote symfonieën op de pupiter zullen staan. Van Antwerpen via Gent tot Leuven: je kan het orkest in dit nieuwe seizoen in verschillende Belgische steden live aan het werk zien.
Onze Missie
Het Mahler Student Festival Orchestra brengt projectmatig muziekstudenten uit alle Europese conservatoria bijeen die bijzonder en uitdagend repertoire willen uitvoeren. Het orkest weet zo vanuit engagement en overgave van gelijkgestemde enthousiaste jonge muzikanten een hoog muzikaal niveau neer te zetten. In de visie van het MSFO staat niet enkel de verbinding tussen muzikanten onderling, maar ook die met het publiek centraal.
In het eerste project kwamen 160 muzikanten van meer dan 20 nationaliteiten samen rond de grootse Tweede Symfonie van Gustav Mahler voor twee uitverkochte zalen. Op deze manier wordt een intercollegiale leercontext bevorderd tussen leeftijdsgenoten. Daarom wordt ook sterk ingezet op nieuwe creaties van jonge Belgische componisten die mee actief in het repetitieproces betrokken worden. Zo staat in het najaar van 2023 de Negende Symfonie van Gustav Mahler samen met een nieuwe creatie van composer-in-residence Yngwie Janseghers geprogrammeerd.
Tijdens de repetities wordt steeds het publiek en de lokale gemeenschap actief betrokken om ook zo de afstand tussen podium en tribune te doorbreken. Zo zijn alle repetities publiek toegankelijk en worden in samenwerking met de lokale gemeenschap en sociale projecten gratis kamermuziekconcerten georganiseerd met enkele van de muzikanten uit het orkest.
In het voorjaar van 2024 komt het orkest naar buiten met de Negende Symfonie en het Te Deum van Anton Bruckner in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Dit opnieuw met het Mahler Student Festival Choir, een groot symfonisch koor met koorzangers uit alle Belgische conservatoria dat mee met het MSFO werd opgericht. Het seizoen wordt afgesloten met Beethoven's magistrale 9e symfonie in Heist-Op-Den-Berg op de 200ste verjaardag van de eerste uitvoering.
​Drie keer Negen
Dat het bijgeloof betreffende ‘de vloek van de negende’ in het begin van de twintigste eeuw extra angst kreeg ingezaaid door de Weense componist Arnold Schönberg – die overigens leed aan meerdere angsten – neemt dit het feit niet weg dat doorheen de geschiedenis van onze klassieke muziek vrij frequent een negende symfonie ook de dood van een componist betekende of deze zou aankondigen. Handenvol componisten waren hieraan onderhevig, daar is geen twijfel over mogelijk. Wel wordt er flink gediscussieerd of deze mythe echt waar is en dus nestelt ze zich in de hoofden van de muziekliefhebber, wat vaak een extra dimensie aan de muziekbeleving van deze werken geeft.
Of ze hun Negende nu voltooiden of niet, de werken van deze componisten belandden in de geschiedenisboeken: zij het vanwege de superieure kwaliteit van het werk, de filosofische kracht en mystiek die achter het werk schuilgingen, ofwel van beiden.
Een ding is zeker: de ‘vloek van de negende’ is naast Franz Schubert, Antonín DvoÅ™ák en vele anderen ook Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner en Gustav Mahler overkomen.
Daarom zet het Mahler Student Festival Orchestra de Negende van deze grote componisten in de schijnwerpers met de titel ‘Drie keer Negen’. Niet alleen vanwege het laaiende enthousiasme van het orkest om deze werken te mogen uitvoeren, maar ook omdat door deze muziek de samenwerking met het Mahler Student Festival Choir terug kan worden opgenomen, na de fenomenale uitvoeringen van Mahlers Tweede Symfonie in maart 2023. Zo zal het koor schitteren naast het orkest in het Te Deum van Bruckner, dat als finale van zijn onafgewerkte Negende Symfonie weerklinkt, en zal het naast een internationaal gezelschap van topsolisten Beethovens boodschap Ode an die Freude – dat trouwens zal worden uitgevoerd op de 200ste verjaardag van haar wereldcreatie op 7 mei 1824 – verkondigen.
Tot slot vormen deze orkest- en koorbezetting de ideale basis voor de opdrachtcomposities van huiscomponist Yngwie Janseghers, die de werken vooraf zullen gaan en een mooie aanvulling van nieuwe muziek op het programma vormen, gezien ze speciaal voor deze specifieke gelegenheden zijn geschreven. Meer info over de concerten vindt u verder op deze site!