top of page
DSC08039 (2).jpg

Bruckner 9

Net als Mahler, Beethoven en Schubert was ook Anton Bruckner onderhevig aan de zogenaamde ‘Vloek van de Negende’, maar dan in die zin dat hij zijn laatste symfonie nooit voltooide en de eerder genoemde componisten wel. Waan uzelf in de klankkathedraal van Bruckners kollossale muziek.

Programma

Welkom bij het concert uit onze Bruckner 9 productie in ANNA3, de concertlocatie waar het in het voorjaar van 2023 allemaal begon voor het MSFO. U vindt hier het programma van deze avond, wie de uitvoerders zijn, en begeleidende programmateksten van onze huismusicoloog Dries de Haas.

Programma

Franz Liszt - Mazeppa / symfonisch gedicht voor groot orkest (1854)

Anton Bruckner - Aequale no. 2 in Cm / voor drie trombones (1847)

Anton Bruckner - Symfonie no. 9 (1896)

Chef-dirigent

Lars Corijn

Concertmeester

Charlotte Bernhard

Franz Liszt (1811 - 1886) Mazeppa

Tekst: Dries de Haas (2024)

Franz Liszts symfonische gedicht Mazeppa, S. 100 (1851) is geïnspireerd op het dramatische verhaal van de beroemde Franse dichter Victor Hugo (1802-1885). De compositie omvat het tumultueuze leven van Ivan Mazeppa, een Oekraïense edelman wiens verhaal van liefde, verraad en een schrijnende rit op een wild paard zich ontvouwt in Liszts muzikale taal.

Het centrale thema van dit werk draait om Mazeppa's affaire met een edelvrouw, wiens vader de ongeoorloofde relatie ontdekt. Uit wraak wordt Mazeppa vastgebonden op de rug van een wild paard en overgelaten aan een uitzinnige en gevaarlijke rit doorheen het Oekraïense landschap. Liszt vertaalt dit verhaal op meesterlijke wijze in de muziek, waarbij hij verschillende orkestrale elementen gebruikt om de emotionele hoogte- en dieptepunten van Mazeppa's reis levendig weer te geven. De muziek onthult dan ook Liszts innovatieve gebruik van thematische transformatie en orkestratie. Dit wordt onder meer duidelijk in de episodische structuur, die de verschillende stadia van Mazeppa's verhaal weerspiegelt. Liszt weeft namelijk een terugkerende thematische draad doorheen de compositie, waardoor deze zich kan ontwikkelen doorheen het veranderende verhaallandschap. Deze techniek toont Liszts bekwaamheid in het gebruik van muziek niet alleen als kunstvorm, maar ook als narratief medium.

Een van de meest iconische delen van het symfonisch gedicht is de uitbeelding van Mazeppa's wilde rit. Liszt gebruikt snelle, virtuoze passages en dynamische verschuivingen om de chaos en intensiteit van de reis op te roepen. De galopperende ritmes en donderende orkestratie creëren een levendige sonische weergave van Mazeppa's wanhopige strijd om te overleven. Naarmate de compositie vordert, introduceert Liszt contrasterende thema's om de emotionele dimensies van Mazeppa's karakter te weerspiegelen. Van de tedere momenten van liefde tot de angst voor verraad en de triomfantelijke oplossing, Liszts orkestrale palet schildert een rijk en veelzijdig portret van de hoofdpersoon. In essentie laat Mazeppa Franz Liszts vermogen zien om een verhalende vertelling te laten samensmelten met muzikale innovatie. Het symfonische gedicht vertelt niet alleen een meeslepend verhaal, maar dient ook als een testament voor de rol van de componist als pionier in de romantische periode, waar de muziek een krachtig medium werd voor het uitdrukken van complexe emoties en levendige beelden.

Anton Bruckner (1824 - 1896) Symfonie no. 9

Tekst: Dries de Haas (2024)

De Negende Symfonie van Anton Bruckner is het monumentale bewijs van de blijvende muzikale nalatenschap van de componist en zijn onverzettelijke toewijding aan de symfonische vorm. Gecomponeerd tussen 1887 en 1896 omvat dit werk Bruckners diepgaande betrokkenheid bij spiritualiteit, zijn ingewikkelde orkestratie en de aangrijpende wisselwerking tussen grandioosheid en introspectie die zijn muzikale taal definieert. In de historische context van het laatnegentiende-eeuwse Wenen worstelde Bruckner met de culturele verschuivingen van zijn tijd, die zich lieten kenmerken door de tanende invloed van romantische idealen en de opkomst van het modernistische gedachtegoed. Diep beïnvloed door zijn katholieke geloof en de kolossale (opera)composities van Richard Wagner, begon Bruckner aan de creatie van zijn Negende Symfonie, een werk dat zowel een hoogtepunt van zijn symfonische prestaties zou worden als een testament van de onopgeloste spanningen van zijn tijd.

De symfonie ontvouwt zich in drie afgeronde delen, die elk getuigen van Bruckners meesterschap in vormleer en orkestratie. Het eerste deel, “Feierlich, misterioso” (Plechtig, mysterieus), opent met een verstilde aura van mysterie en bouwt geleidelijk op naar majestueuze climaxen. Bruckners gebruik van koperkoralen en uitgebreide orkestratie creëert hierin een gevoel van spirituele grootsheid en weerspiegelt zijn diepgewortelde verbinding met het goddelijke. Het tweede deel, “Scherzo: Bewegt, lebhaft” (Bewegend, levendig), getuigt van Bruckners ritmische inventiviteit en zijn vermogen om zelfs de meest levendige dansbewegingen een gevoel van diepgaande zwaarte mee te geven. Het contrasterende trio biedt in contrast met het scherzo momenten van rust, als het ware een adempauze voor de terugkeer van het pittige scherzomateriaal. De emotionele kern van de symfonie ligt in het derde en laatst voltooide deel, het “Adagio: Langsam, feierlich” (Langzaam, plechtig). Hierin onthult Bruckner een weids en contemplatief landschap, waarin rijke texturen in de strijkers en aangrijpende kopermelodieën met elkaar worden verweven. In het adagio contrasteren momenten van diepe introspectie met hoge climactische pieken, en laat Bruckner zijn vermogen zien om een scala aan emoties op te roepen binnen één enkele muzikale beweging

De bekroning van Bruckners creatieve visie, de finale, blijft echter ongrijpbaar. Zijn dood in 1896 zorgde ervoor dat hij de symfonie incompleet achterliet, op enkele uitgebreide schetsen voor de afsluitende coda na. De uitdaging om de finale te voltooien heeft tot verschillende interpretaties geleid, waarbij diverse componisten en muziekwetenschappers hun eigen hypothetische visie gaven op hoe Bruckner dit monumentale werk had kunnen beëindigen. Het Mahler Student Festival Orchestra kiest ervoor om de oorspronkelijke onvoltooide versie van het stuk uit te voeren, zonder een voltooide finale. Het enigma rond de finale van de Negende Symfonie nodigt uit om na te denken over de impact van de afwezigheid ervan. Sommigen beweren dat de onvoltooide staat van het werk een laag van mysterie en ontroering toevoegt, en de onopgeloste spanningen in Bruckners tijd weerspiegelt.

Muzikanten

Viool 1
Viool 2
Altviool
Cello
Contrabas

Charlotte Bernhard

Eloi Montmany

Antoni Figurski

Rune Minne

Roxane Oleg

Jan Sorribas Alibés 

Marcelina Nirksa

Sinem Ceylan

Violeta Ortega Ureña

João Martins

Stephen Scerri

Rune Minne

Kornelia Polanska

Quintijn Van Heek

Dominika Adamczyk

Nacho Navarro Harsulescu

Djurdjica Aleksic

Elena Vittoria

Emma Dahl

Carolina Pardal

Ilaria Salsa

Belén Gonzalez

Andrei Ivascu

José Pablo Zapata Usma

Saar Van Bergen

Zofia Debska

Barbara Kucharzyk 

Danijel Trajkovic

Valentina Grand

Emiel Vertongen

Dagmara Michalak

Javi Costa Martí 

Adam Joyce

Sofia Azevedo

Elisabeth Lefèbvre 

Lennert Janssens

Isa Opstaele

Samuel González Pérez

Orion Lavín Martínez 

Fluit
Hobo
Klarinet
Fagot

Jana Rumpf

Ana Benavides 

Pilar Salazar Gómez 

Diedelinde Linskens Buffel

Zixi Huang

Inés Gonzalo 

Anouk Vandenbussche

Rodrigo Sarabando

Martin Sciammarella Pereda

Pablo Aranda

Gwendolien Coenen

Melani Fernandez

Trompet
Hoorn
(Bas)trombone
Tuba
Percussie

Jacob Janssen

Warre Dendievel 

Simon Binon

Koen De wael

Georgi Yordanov 

Blanka Kovács

Walmir Silva 

Marie De Leenheer

Karla Bellon Velez 

Pierre Baudhuin

Frans van Gorsel

Claire Bruyère 

Francesco Maffei

Thijn Mariman

Arne De Clerck

Niels Lukkesen

Natan Lacroix

Haike Hoozee

Jun Daems

Iván López Domínguez 

bottom of page