top of page

Yngwie Janseghers

Componist en organist Yngwie Janseghers (2004) studeert momenteel compositie aan het Conservatorium van Gent bij Daan Janssens en studeerde voordien aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx, Bram Van Camp en Steven Prengels en volgde hij als Erasmusstudent les aan de Norwegian Academy of Music in Oslo bij Henrik Hellstenius. Zijn opleiding tot klavecinist, organist en harmoniumspeler voltooide Yngwie bij Bart Rodyns.

 

Al op jonge leeftijd begon Yngwie met componeren. Zijn eerste lessen volgde hij bij Alain Craens, die hem begeleidde tot hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen begon. Tijdens deze vooropleiding bij Alain Craens werkte Yngwie al samen met het Hermes Ensemble en Antwerp Symphony Orchestra. Vanaf vijftienjarige leeftijd nam Yngwie vier jaar op rij deel aan SoundMine, een compositiestage bij Wim Henderickx, Diederik Glorieux, Jorrit Tamminga en Gilles Doneux. Daarnaast volgde de jonge componist masterclasses en stages bij gerenommeerde musici als Lisa Streich, Chaya Czernowin, Marco Stroppa en vele anderen.

 

In 2022 won Yngwie de tweede prijs in het Prinses Christina Concours met zijn compositie voor strijkkwartet …Quando Il Mondo Diventó Bianco…. In 2023 selecteerde Ensemble Modern de componist voor hun Young-Talents-Program. Yngwie’s creaties werden al uitgevoerd door onder ander Antwerp Symphony Orchestra, Hermes Ensemble en het Vlaams Radiokoor. Op het Transit festival 2023 in Leuven zal het Hermes Ensemble Yngwie’s werk (Si Seulement…) interpreteren.

bottom of page